Waarom juist accountants, advocaten en notarissen succesvol kunnen zijn met Social Media

Beroepsgroepen als advocaten, notarissen en accountants zijn niet de eerste waar je aan denkt wanneer je praat over succesvolle Social Media-inzet. Het zijn beroepen waarin het geschreven woord veel waarde heeft. Beroepen die misschien meer een ambt dan een beroep zijn. Waar men liever van cliënten dan van klanten spreekt. Maar bovenal beroepen waar vertrouwen en vertrouwelijkheid belangrijke begrippen zijn. Allemaal kenmerken die ertoe hebben geleid dat social media met de nodige achterdocht werden bekeken.

Maar er zit beweging in. De Nederlandse Orde van Advocaten haalt Amerikaans onderzoek aan dat laat zien dat het gebruik van social media onder (Amerikaanse) advocaten toeneemt. En Nederlands onderzoek van Kucherenko en Coelmans laat zien dat maar liefst 87% van de Nederlandse accountants en 67% van de juristen ‘iets’ met social media doet.

Als je wat verder duikt in het laatstgenoemde onderzoek dan blijkt het helaas toch een beetje tegen te vallen. Men heeft een Linkedin-profiel en de periodieke nieuwsbrief wordt ook via Twitter en Facebook verspreid – en voor 80% van de onderzochten blijft het daarbij. Daar valt dus nog een wereld te winnen.

Accountants, advocaten en notarissen hebben namelijk alles in huis om zeer succesvol gebruik te maken van social media. In de eerste plaats hebben ze hele specifieke kennis in huis. Het moet dus niet moeilijk zijn om op regelmatige basis ‘content’ te produceren die voor anderen interessant is. En in de tweede plaats zijn het goede netwerkers. Relatiebeheer is een kerncompetentie in deze beroepen. Waarom zou dat online moeilijker zijn dan offline?

Combineer die twee dingen en je kunt je makkelijk een ‘trechtervormige strategie’ voorstellen:

  • Met behulp van website, nieuwsbrief, blogposts, video’s en Twitter de specifieke deskundigheid, maar vooral ook de ‘smaak’, de persoonlijkheid, van het kantoor etaleren.
  • Regelmatig de diepte in met webinars en white papers waar mensen kosteloos, maar niet anoniem, kennis tot zich kunnen nemen.
  • Naarmate je zo je prospects (en bestaande klanten!) beter leert kennen, weet je steeds beter waarmee je ze blij kunt maken en kun je ze steeds gerichter en persoonlijker benaderen.

Op 30 oktober organiseren we een kennissessie waarin we hier verder op ingaan. Speciaal voor advocaten, accountants, notarissen en wie zich nog meer aangesproken voelt. Klik hier om meer te lezen en je op te geven .