Column in NOMMER – Pinterest, niet alleen voor vrouwen

(Deze column verscheen in Nommer 14, oktober 2012, een uitgave van de NOM)

U heeft ongetwijfeld in het verleden wel eens meegemaakt dat iemand in uw omgeving riep ‘dat er een kennissysteem’ moest komen. Sinds de komst van internet en vooral ‘social’ diensten zoals Delicious, Wikipedia en het fenomeen ’tagging’ is het opbouwen van een kennissysteem niet meer zo ingewikkeld. We bewaren en delen links naar informatie eenvoudig online, dat noemen we ‘Social Bookmarking’.

Een beeld zegt meer dan…

Pinterest.com is een evolutie in Social Bookmarking. Het is een online dienst die de gebruiker helpt om de informatie die hij (of zij) online tegenkomt te ordenen en te bewaren op online ‘prikborden’. Met een simpele druk op de knop wordt de link van de website voorzien van een prachtig plaatje en op een virtueel prikbord geplaatst. Dit prikbord kan vervolgens gedeeld worden met een selecte groep, of de hele wereld.

Omdat die prikborden voorzien zijn van plaatjes, spreken ze meer tot de verbeelding dan een kale lijst met linkjes. Er komt meer emotie bij te pas en we worden op een andere manier aangesproken dan normaal: beelden spreken!

Pinterest.com is een grote opmars aan het maken. Het aantal prikborden neemt enorm toe. Maar Pinterest doet meer: het aandeel ‘clicks’ naar websites van bedrijven en merken dat van Pinterest komt, heeft ondertussen de traffic via Twitter geëvenaard. Het is een interessant kanaal geworden om meer bezoekers naar uw website of webwinkel te krijgen!

Pinterest is marketing

Pinterest speelt dus een steeds belangrijkere rol in de zichtbaarheid van merken. Afhankelijk van uw doelgroep is het daarom verstandig om uw website te voorzien van goed beeldmateriaal en op Pinterest de prikborden van fans en smaakmakers in de gaten te gaan houden. Natuurmonumenten gebruikt het om te laten zien hoe mooi de natuur is. Brabantia laat zien hoe mooi een prullenbak kan zijn. En het Museon deelt niet alleen haar eigen collectie op Pinterest, maar ook informatie over andere musea en foto’s van haar bezoekers.

Kortom: Pinterest is interessant voor ieder merk dat zijn doelgroep wil aanspreken met fraai beeldmateriaal.

Links: