En wat is dat dan, een ‘social enterprise’?

Als we zeggen dat we Social Enterprise Whisperers zijn, dan moeten we natuurlijk uitleggen wat dat is, een ‘social enterprise’. Of liever gezegd: wat wij ermee bedoelen.

Het makkelijkst gaat dat door te beschrijven hoe een social enterprise er van buitenaf uitziet:

  • Een social enterprise is een organisatie met betrokken klanten. Ze zijn trouw en ze vertellen enthousiast over de organisatie en haar producten. Ze vertrouwen het bedrijf en gunnen het hun klandizie. Als het bedrijf iets doet wat de klanten niet bevalt lopen ze niet zwijgend weg, maar reageren ze geëmotioneerd.
  • Een social enterprise heeft zelden moeite om getalenteerde medewerkers aan te trekken. De mensen die er werken zijn trots op het bedrijf. Ze kunnen hun hart en ziel kwijt in hun werk en het ‘clubgevoel’ is groot.
  • Zowel klanten als medewerkers voelen zich verbonden met de visie, de missie en de kernwaarden van de organisatie, met het why. Dat zijn geen dode letters, maar geven dagelijks richting aan iedere beslissing.
  • De bedrijfscultuur, tenslotte, is open, coöperatief en innovatief. Er zijn geen taboes op weg naar het realiseren van de missie en het gelukkig maken van klanten.

Niets met social media? Nee, niet per se. Met een miljoen likes op Facebook ben je nog geen social enterprise. Maar social media is natuurlijk wel een uiterst krachtig instrument om elk van de vier genoemde punten mogelijk te maken – en dat is hoe wij organisaties graag social media leren gebruiken. Niet als een extra roeptoeter, maar als middel om de transformatie naar een social enterprise mogelijk te maken.