Social Enterprise Whisperers

Of: “Bij ons thuis lekt het ook altijd,” zei de dochter van de dakdekker.

2013 wordt het jaar van Social Enterprise Whispering, zo hebben wij besloten. We gaan van social media naar social enterprises en van toeteren naar fluisteren. En die markt is helemaal voor ons, want wij zijn de eerste zelfbenoemde Social Enterprise Whisperers.

Jullie begrijpen: Thesis One heeft een paar strategische sessies achter de rug.

Nog niet eens zo heel lang geleden schreef ik, met Ritzo ten Cate, een heel goed verkocht boek over ondernemerschap voor het hbo-onderwijs. Eén van de dingen waar we op hamerden was de pitch. Als je niet in 30 seconden kunt uitleggen wat je bedrijf doet en wat het zo bijzonder maakt, dan staat je vizier nog niet scherp genoeg.

En zelf zijn Lykle en ik er zo ontzettend slecht in. Dat was al zo bij De Ondernemers en ook nu, met Thesis One, vinden we het heel moeilijk om kort en bondig antwoord te geven op die veel gestelde vraag: “Wat doen jullie nou eigenlijk precies?”

Zijn we ‘social media experts’? Nou nee. Elk broekje dat een half jaar op Twitter zit noemt zich zo. En bovendien: we hebben het liever over het waarom en hoe van social media dan over wat je precies in je profiel zet en op welk moment van de dag je het best kunt twitteren.

Zijn we ‘marketing- en communicatie-adviseurs’? Daar hebben we in ieder geval niet voor doorgeleerd. En we hebben wat andere ideeën over marketing en communicatie dan de meeste mensen die zich zo noemen.

Zijn we dan ‘strategy consultants’? Zo zien we er niet uit, en zo duur zijn we ook niet …

Toen we er zelf niet uitkwamen, zijn we het gaan vragen aan mensen die ons goed kennen. “Jullie helpen organisaties te overleven in de kennis- en netwerkeconomie,” zei de een. “Jullie helpen organisaties een ‘social enterprise’ te worden,” zei een ander. Een derde had het erover dat wij organisaties leren hoe ze liefde en trots centraal kunnen zetten in alles wat ze doen. Mooie woorden, vinden we. Vooral liefde en trots.

Kortom, we zijn er nog niet helemaal uit, maar we hebben toch maar vast zo concreet mogelijk zwart op wit gezet wat we doen en waarvoor je ons kunt bellen. Inclusief een lijstje ‘wensklussen’ voor 2013. Jullie feedback wordt zeer op prijs gesteld!