De top-vijf trends voor de komende vijf jaar

Voor de jaarwisseling riepen we 2013 uit tot het “Jaar van de Social Enterprise“. En riepen we onszelf, met een dikke knipoog, uit tot de eerste “social enterprise whisperers“. Begrijp ons goed: dat is niet uit zendingsdrift. Het is niet zo dat we een ‘social enterprise’ per se beter vinden, of sympathieker, of moreel superieur. We denken eenvoudig dat de netwerk- en informatie-economie, waarin we met veel horten en stoten nu toch echt beginnen te arriveren, hele andere eisen stelt dan het (post-)industriële tijdperk waar we vandaan komen.

Vijf trends waar we dit jaar veel over zullen ‘whisperen’ en die stuk voor stuk organisaties dwingen om fundamenteel na te denken over waarom en hoe (en voor wie) ze ook al weer van waarde zijn:

 1. Van consument naar klant.
  Een klant is iets anders dan een consument. Een consument is iemand aan wie je je producten verkoopt. Een klant is iemand waarmee je een relatie hebt. Een klant is betrokken en wordt betrokken. Een klant is de afdeling Marketing, Sales en Business Development in één, als je het goed doet.
 2. Van bezit naar toegang.
  “Everything you own ends up owning you,” zegt Tyler Durden in Fight Club. We raken er steeds meer aan gewend dat je iets niet hoeft te bezitten om ervan te genieten. Denk aan de opkomst van de OV-Fiets, de Greenwheels-auto’s, maar ook bijvoorbeeld Spotify. Voorspelling: de rehabilitatie van de huurwoning.
 3. Naar een splitsing tussen materie en informatie.
  Wat vandaag gebeurt met muziek, films en boeken gebeurt morgen ook al met kleding, speelgoed en brilmonturen.  En wat denk je dat er allemaal nog meer mogelijk is wanneer 3D-printers niet alleen betaalbaar worden, maar ook echt goed? Drukkers moesten vroeger ook lachen om inktjet-printers…
 4. Van grote anonieme naar kleine specifieke collectiviteiten.
  Denk aan Broodfondsen als alternatieven voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en Energie coöperaties zoals Grunneger Power die actief werken aan een gedistribueerd netwerk van elektriciteitsleveranciers waar jouw huis onderdeel van uit kan maken.
 5. De terugkeer van Liefde en Trots.
  Stoer hoor, die G-shock watch om je pols en die Nike-sneaker aan je voeten. Maar wil je niet liever investeren in de Pebble, op Kickstarter, en zelf betrokken zijn bij zo’n mooi nieuw product in plaats van jezelf te kleden in reclame voor een bedrijf dat jou alleen ziet als consument?

Misschien herkennen jullie er een paar. We hebben het natuurlijk ook niet allemaal zelf verzonnen, en voor een deel zijn de trends zelfs niet heel erg nieuw. “The age of access” en “Love is the killer app” zijn bijvoorbeeld al weer een jaar of tien oud. Zo niet: wees gerust, de komende tijd zullen we ze uitgebreid bespreken.