“Ik voorspel woede over het vonnis”, waarom meer experts actief moeten worden op Twitter

Eerder betoogden we hier dat ‘expert-werkers’ als advocaten, accountants en notarissen actiever zouden moeten worden op de sociale media, omdat daar goede commerciële kansen voor ze liggen. De afgelopen weken werd nog een andere reden duidelijk: dergelijke experts worden node gemist in de publieke discussie. Want of het nu gaat om uitgaansgeweld of om treinen die niet rijden, om Griekenland of om bultruggen: de publieke discussie wordt gevoerd op de sociale media. Niet in de krant, niet in het parlement, maar op Twitter en in de reactiepanelen van Geenstijl. En als daar niemand is die met verstand van zaken tekst en uitleg geeft, dan ontstaat er een enorme kloof tussen ‘het volk’ en de werkelijkheid.

Neem de ‘acht van Eindhoven’. De algemene opinie onder de ‘reaguurders’ op Geenstijl en De Telegraaf is dat we in Nederland helaas geen lijfstraffen kennen en dat de acht jongens dan maar langdurig opgesloten moeten worden. De angst is dat ze er met een taakstrafje vanaf komen. En er zijn genoeg redenen om aan te nemen dat dat precies is wat er gaat gebeuren, in ieder geval voor de meerderheid van de verdachten. Want: minderjarig, niet daadwerkelijk deelgenomen aan geweld, geen eerdere contacten met justitie en al zwaar gestraft door de naming and shaming die nu plaats heeft gevonden. Omdat er geen jurist te bekennen is die dit nu alvast even uitlegt, wordt de basis gelegd voor de golf van woede en verontwaardiging die straks zal losbarsten, als het vonnis bekend wordt.

Er is op de sociale media geen gebrek aan boze burgers met een mening. Er is wel een enorm tekort aan juristen, economen, artsen en andere experts die durven uit te leggen waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Wie het wel aandurft kan zich op een eenvoudige manier profileren en bovendien het gesprek een stuk interessanter maken.

[View the story “”Ik voorspel woede over het vonnis”” on Storify]