Column in NOMMER – Geen eigen website, maar wél Linkedin!

(deze column verscheen in NOMMER 15, februari 2013, een uitgave van de NOM)

Stel, uw bedrijf doet vooral zaken met andere bedrijven. U bent een zogenaamd B2B (Business to Business bedrijf). Wat is dan de relevantie van een eigen website? Via die website verkoopt u waarschijnlijk niets, u heeft er geen webshop maar moet wel de informatie over producten, diensten en medewerkers continu up-to-date houden. Dus die website is eigenlijk alleen maar een digitale folder, een online reclamezuil die continu onderhoud vergt, en bijna niet tot conversie leidt. Toch?

Overweegt u eens om uw online aanwezigheid meer te focussen op Linkedin. Dat zakelijke, online netwerk is de afgelopen jaren flink gegroeid en neemt in de Nederlandse, en internationale (westerse) zakenwereld ondertussen een prominente plek in op het gebied van relatiebeheer. Wereldwijd hebben meer dan 200 miljoen mensen een Linkedin-profiel. Grote kans dat daar relevantie relaties en leads voor u tussen zitten!

Je bedrijf op Linkedin: perfecte targeting

Linkedin biedt al langere tijd de mogelijkheid om een zogenaamde Company Page te creëren, waarop je jouw bedrijf goed kunt profileren. Je kunt er laten zien welke producten en diensten je biedt, wie er bij je werken, en welke vacatures je hebt. Daarnaast biedt de Company Page een goede mogelijkheid om nieuws te publiceren over jouw bedrijf.

Sinds kort biedt Linkedin zeer gedetailleerde mogelijkheden om de informatie op de Company Page specifiek te targeten op bepaalde bezoekers. Linkedin weet natuurlijk alles van de persoon die jouw company page bezoekt, en daar kun je slim gebruik van maken door die bezoeker precies datgene aan informatie voor te schotelen waar hij wat aan heeft. Je kunt de aangeboden informatie bijvoorbeeld aanpassen naar taal of regio, of naar de functie van de bezoeker van de company page.

Je medewerkers op Linkedin: netwerk in beeld

Wanneer je de Company Page op Linkedin heft gemaakt, moet je ervoor zorgen dat jouw medewerkers hun Linkedin-profiel bijwerken met hun actuele functie bij jouw bedrijf. Op die manier maak je het voor potentieel geinteresseerden veel makkelijker om jouw bedrijf te ontdekken en contact te leggen. Leg je medewerkers uit dat het niet alleen in het voordeel van jouw bedrijf is, maar ook van henzelf wanneer ze op hun Linkedin-profiel ook recente ervaringen zoals projecten etc bijhouden. Hun netwerk ziet die updates en Linkedin nodigt ze uit om op die updates te reageren, dat versterkt de werking van het online netwerk.

Nieuwe medewerkers via Linkedin

Geld uitgeven aan traditionele vacature-advertenties is eigenlijk niet meer nodig, nu Linkedin zo breed gebruikt wordt. Wanneer je de vacatures van jouw bedrijf via je company page presenteert, vergroot je de kans op relevante reacties. Bovendien biedt Linkedin de mogelijkheid om (tegen betaling) vacatures onder de aandacht te brengen van mensen die voldoen aan specifieke criteria, zoals opleiding, werkervaring, regio etc.

Bespaar geld en vergroot je online zichtbaarheid

Met uitzondering van het tegen betaling specifiek onder de aandacht brengen van vacatures en advertenties, zijn alle genoemde mogelijkheden gratis. Gun je bedrijf dus een middagje Linkedin-knutselen, en activeer je medewerkers om hun Linkedin-profiel bij te werken. Op die manier heb je, zeker wanneer je een B2B-bedrijf bent, meer plezier van je online activiteiten dan weer eens een flinke zak geld tegen je website aansmijten.

Links