5 stappen naar mediawijsheid, voor de kenniswerker

Dankzij Google, Apple, Wikipedia en Twitter is alle informatie die je zou kunnen verzinnen altijd onder handbereik. Maar dat is lang niet altijd een zegen. We hebben allemaal last van informatieoverload, en dan zijn we nog niet eens begonnen met uitzoeken wat er wel en niet relevant is, of wat waar is en wat niet.

Mediawijsheid gaat daarover: grip krijgen op de informatieoverload en effectief en efficiënt het kaf van het koren scheiden.

Mediawijsheid is een essentiële vaardigheid in de kenniseconomie van vandaag en vereist training. Gelukkig is het niet moeilijk om het onder de knie te krijgen.

  1. De basis voor succesvol, professioneel kenniswerk is weten wat je wilt weten. Wat is je vakgebied? Welke onderwerpen zijn voor jou relevant in de functie die je binnen de organisatie bekleed? Al het andere is bijzaak, en filter je uit.
  2. Het tweede belangrijke aspect van professioneel kenniswerk is weten wie  er meer weet dan jij. Welke onderzoekers, journalisten, bloggers, collega’s, schrijvers, politici houden zich bezig met jouw onderwerp? Probeer ze online te vinden en te volgen via jouw ‘channel of choice’: Twitter, RSS, Linkedin, etc.
  3. Het derde belangrijke aspect is het scheiden van feit en fictie: welke informatie is waar? Welke informatie is relevant? Gedraag je als een journalist om je bronnen te toetsen en je netwerk van informatievoorzieners steeds beter te maken.
  4. Het vier belangrijke aspect van kennniswerk is ordening, oftewel: ervoor zorgen dat je de relevante informatie weet te vinden op het moment dat je het nodig hebt. Bijvoorbeeld door Delicious te gebruiken, of Evernote.
  5. En tenslotte (last, but certainly not least) zul je als professioneel kenniswerker ook iets moeten doén met al die informatie. Bijvoorbeeld: er slimme notities over schrijven, alleen of samen met collega’s. Daarvoor heb je tijd en rust nodig. Even alle informatiekanalen uitzetten, een kop koffie erbij (of een glas wijn) en schrijven, schrappen en combineren. Bij voorkeur natuurlijk in een online editor zoals Google Docs, of een wiki.

Je ziet het, vijf simpele stappen om van een kenniswerker een succesvolle kenniswerker te worden. Maar je moet het wel gaan doen!

Hulp nodig? Wij hebben een Mediawijsheidtraining in de aanbieding.