Column in NOMMER – Online advertenties? Die lees ik graag!

(deze column verscheen in NOMMER 16, juni 2013, een uitgave van de NOM)

Als ze tenminste relevant zijn!

Online adverteren is zinloos

En wel om drie redenen:

  1. Men leest het niet. Iedereen die regelmatig op het web surft, is gewend aan de typische indeling van websites en negeert de advertenties die op websites te vinden zijn,

  2. Wanneer iemand de advertenties wel leest, is in meer dan de helft van de gevallen de advertentie te laat. Want de slimme software die ervoor zorgt dat ik advertenties te zien krijg die overeenkomen met de onderwerpen waarop ik gezocht heb, weet niet of ik het product al gekocht heb en blijft me dus lastig vallen nadat ik het product al gekocht heb. Te laat!

  3. Wie regelmatig online is en zich ergert aan al die (banner-)ads op al die websites, installeert een ad-blocker en ziet nooit meer één banner-ad waar u zoveel geld aan uitgeeft.

Adverteren op Facebook en Linkedin is zinvol

Wie geld uitgeeft aan online advertenties, zou er goed aan doen om de mogelijkheden om die advertenties zo precies mogelijk te ‘targeten’ tot het uiterste moeten gebruiken. En dat kan eigenlijk alleen maar goed op Facebook en Linkedin. Maar dan moet je wel je best doen.

Vroeger moest je met hagel schieten om voldoende relevante lezers te bereiken. Want hoewel de keuze voor het éne of het andere tijdschrift wel een beetje verschil maakte, was het verder vooral gissen wie de advertentie daadwerkelijk zou bekijken. Tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig kun je advertenties maken die maar door één persoon gelezen worden: Degene Die Het Echt Wil Lezen.

Facebook en Linkedin weten ont-zet-tend veel over hun gebruikers. Doordat hun gebruikers profiel-informatie invullen kunnen Facebook en Linkedin per gebruiker bepalen welke informatie die gebruiker te zien zou moeten krijgen. Dat lukt geen krant en geen online advertiser.

Stel dat ik een product heb dat interessant is voor vrouwen met kinderen, en ik overweeg om in Middelstum aanwezig te zijn op een braderie met een stand voor dat product. Dan kan Facebook me helpen om een advertentie zichtbaar te maken voor vrouwen van 22 jaar of ouder, met kinderen of in verwachting die in Middelstum wonen.

Dat zijn er zestig (60) op Facebook. Zo precies kan ik het maken. En ik kan het zelfs nog verder detailleren op basis van hun connectie met een bestaand (concurrerend) merk.

Wat kost het me dan? €0,40 per klik. Klinkt duur? Wel wanneer je het vergelijkt met de CPC (cost per click) die je voor massale campagnes moet betalen. Maar niet als je weet dat jouw advertentie dan dus alleen gezien wordt door mensen die zo heel precies matchen met jouw verhaal.

Kortom: wie online adverteert, is een dief van zijn eigen portemonne én ineffectief wanneer hij de gedetailleerde targeting mogelijkheden van Facebook en Linkedin niet volledig gebruikt.

Links