Journalisten en waardecreatie

Gisteren mochten we een presentatie geven voor jonge, ondernemende journalisten die door het ANP, de Vereniging Veronica en The Post Online door een experimentele summercourse worden gehaald onder de titel De 4de Verdieping. Het werd vooral een verhaal over waardecreatie. Want in elk gesprek over “de toekomst van de journalistiek” zegt binnen 30 seconden iemand: “Ja, maar de mensen willen niet betalen voor nieuws.” Dat is heel vreselijk, maar het betekent nog niet dat er geen markt zou zijn voor goede journalistieke initiatieven. Hieronder volgen de slides, maar de belangrijkste tips staan daar niet in. Dat zijn namelijk:

Tip 1: Draai het om. Bedenk waar mensen wél voor willen betalen en vraag je vervolgens af wat je nodig hebt om dat te maken. (Hint: met alleen journalisten gaat het je niet lukken.)

Tip 2: Ga iets maken waar je zelf enorm enthousiast over bent. Anders wordt het heel moeilijk om echt “diep te gaan” en ook heel moeilijk om je idee aan anderen te “verkopen”.

Tip 3: Maak iets dat klein kan beginnen en ga dat finetunen aan de hand van de reacties die je krijgt. Gooi geen zak geld naar iets dat niet in de markt getest is. Zelfs niet als je dat geld van Veronica krijgt.