Column in NOMMER – Hou het overzicht op Twitter

(deze column verscheen in NOMMER 17, oktober 2013, een uitgave van de NOM)

De gesprekken goed in beeld houden

Wie Social Media zakelijk gebruikt, zal geen kans willen laten liggen om een goede indruk te maken en geen risico willen lopen om een klantvraag te missen. Je komt dan al snel tot de conclusie dat de website van Twitter zelf geen geschikt professioneel gereedschap is. Maar gereedschap moet je ook slim gebruiken. In deze column zet ik de slimme manieren op een rij en noem ik een handvol waardevolle (maar niet dure) gereedschappen.

De informatie slim organiseren

Om overzicht te houden, dien je orde aan te brengen in de chaos van binnenkomende informatie. Op Twitter doe je dat met behulp van groepen (lijsten) en hashtags

Groepen (lijsten) op Twitter

Op Twitter kun je mensen in groepen verzamelen, Twitter noemt dat lijsten. Die lijsten kunnen publiek zichtbaar zijn op je Twitterprofiel, of alleen voor jouzelf. Op die manier kun je eenvoudig lijsten maken van bijvoorbeeld de collega’s of de directe concurrenten en verdeel je de stroom aan Twitter-updates in logische groepen. Wanneer iemand anders een openbare groep op Twitter gemaakt heeft, kun je die groep volgen, zonder dat je de individuele leden van die groep kunt volgen. Superhandig voor diegenen die liever wat onopvallend meelezen.

Op twitter.com of in je eigen Twitter-client op je pc of mobiele apparaat kun je vervolgens kiezen welke groep (lijst) je wilt bekijken, en zie dus alleen die tweets van mensen in die lijst. Genoeg gezien? Dan wissel je weer naar je algemene feed, of een andere lijst.

Hashtags op Twitter

Het is de simpelste manier om erachter te komen wie er nog meer over een bepaald onderwerp aan het Twitteren is: zoek op de hashtag. Elke tweet waarin het #-symbool gebruikt wordt, kan zo door jou gevonden worden. Bekende voorbeelden van hashtags zijn #dwdd, voor mensen die naar het Televisieprogramma De Wereld Draait Door kijken en commentaar geven op wat ze zien. Maar vrijwel ieder congres heeft ook een eigen hashtag. Zo krijg je ook tweets te zien van mensen die je niet volgt, die wel over jouw onderwerp praten.

Geschikt gereedschap

Bekijk het in kolommen met Hootsuite, SproutSocial of Tweetdeck

Voor wie de enkele kolomweergave van Twitter.com of de gewone Twitterclient op pc of mobiel apparaat te beperkt is, zijn er oplossingen zoals Hootsuite, SproutSocial en Tweetdeck. Alledrie bieden ze de mogelijkheid om de inhoud van Twitter weer te geven in losse kolommen, waarbij jij kiest wat in welke kolom getoond wordt. En dan komen die lijsten en hashtags ineens goed van pas, want iedere lijst en hashtag kan in een eigen kolom zodat je goed het overzicht kunt bewaren.

 Hootsuite: https://hootsuite.com

SproutSocial: http://sproutsocial.com/

Tweetdeck: http://tweetdeck.com/