De onzichtbare hand

Ronald schreef een essay over hoe de economie werkt(e). De inleiding gaat als volgt:

Toen Diego Maradonna in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal van 1986 (in Mexico, tegen Engeland) met zijn hand de 1-0 scoorde, verklaarde hij na afloop dat dit “de hand van God” was. Daarmee bedoelde hij niet dat hij God was (denk ik), maar dat hij niet meer had gedaan dan de voorzienigheid een handje helpen. Engeland had vier jaar eerder Argentinië vernederd in de Falkland-oorog en had dus nog wat tegoed. Bovendien: hij was verreweg de beste voetballer van dat moment; Maradonna en Argentinië hoorden gewoon in de finale en Engeland niet. En waarschijnlijk speelde ook wel mee dat Maradonna, opgegroeid in de sloppen van Villa Fiorito, beschikte over wat we een ‘winnaarsmentaliteit’ noemen. Je doet alles wat nodig is om te winnen. Het handhaven van de spelregels is de taak van de scheidsrechter, de voetbalbond en de dopingcontroleurs. In 2006 gaf Maradonna voor het eerst toe dat niet God, maar toch wel degelijk Diego Armando Maradonna hands had gemaakt. Spijt heeft hij nooit betuigd.

Lees het hele essay op Social Enterprise Bootcamp.nl