Chocola leidt tot interessante gesprekken

Afgelopen woensdagochtend hielden we in S2M050 (dank, Tjerk!) een erg geslaagde eerste “Chocola-sessie”: een ontbijtsessie waarin wij, met een zevental gasten, probeerden chocola te maken van alle trends en ontwikkelingen die op ons af komen. Lykle hield een inleiding die losjes gebaseerd was op dit verhaal, waarin we uitleggen hoe allerlei verdwijnende en verschuivende grenzen er toe leiden dat ook jouw organisatie haar grenzen zal moeten verleggen. In de discussie die daarop volgde kwam een verschuivende grens naar voren die we nog niet zo benoemd hadden: de grens tussen ondernemer en werknemer. Steeds meer mensen schuiven vrij moeiteloos van de ene rol in de andere, maar de denkwereld van belastingdienst, cao’s en sociale zekerheid is daar nog niet helemaal aan toe. We bespraken mogelijkheden om als werkgever op deze trend in te spelen. Bijvoorbeeld door je vaste medewerkers meer flexibiliteit in arbeid en beloning te bieden en je ‘flexibele schil’ van zzp’ers juist meer zekerheid.