Het was een roerige zomer voor cryptocurrencies

Een echte hard fork! En weer diefstal…

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Met vallen en opstaan. En meer van dat soort platitudes zijn voor de volle honder procent van toepassing op de wereld van de cryptocurrencies. De zomer van 2016 bood meer dan voldoende groeipijntjes om een of twee bioscoop-films mee te vullen.

Ethereum splitste, naar aanleiding van de DAO

In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik er al uitgebreid over. De DAO (een Distributed Autonomous Organization) die gebouwd was op Ethereum werd leeggetrokken. Als ultieme manier om dit onvoorziene gebruik te corrigeren, besloot de Ethereum Foundation om een Hard Fork toe te passen: door de code van Ethereum aan te passen, werden de betwiste transacties teruggedraaid en kon men zijn weggesluisde tokens terugkrijgen.
Tenminste twee zaken daaraan zijn opmerkelijk:

  1. Hoewel er gestemd is of er wel of niet een Hard Fork plaats moest vinden, likt het er toch op dat de beslissing erg centraal gemaakt is in de Ehtereum Foundation. Daarmee is Ethereum per definitie geen gedentraliseerde cryptocurrency;
  2. Een aantal mensen legden zich er niet bij neer en deden hun best om de oude chain (die nu Ethereum Classic heet) te ondersteunen. En tot op dit moment is die chain nog steeds springlevend. Wie Ethereum heeft, kan dus op twee chains terecht op dit moment. Dat moet tot hoofdbrekens leiden bij gebruikers en investeerders.

Lees “Who controls Ethereum?” van Daniel Krawisz

Bitfinex werd beroofd en spreidde het verlies over haar klanten

Helaas komt het ook bij Bitcoin nog steeds voor dat er zo nu en dan een exchange gehackt wordt. Ditmaal was Bitfinex aan de beurt. Wat de precieze methode van de hack was, en of die in de hand gewerkt is door de manier waarop Bitfinex haar klanten-portemonnees had ingericht, is nog niet duidelijk. Opmerkelijker is dat Bitfinex besloot om het verlies niet te compenseren vanuit de portemonnees van de aandeelhouders, maar uit de portemonnees van alle klanten. Een Bail-in dus.

Alle Bitfinex klanten kregen een ‘haircut’ van 36%, zodat de klanten wiens wallet leeggestolen was, gecompenseerd konden worden. Aanvullend distribueerde Bitfinex tokens die op termijn ingewisseld kunnen worden voor Bitcoin of Dollars, zodat de klanten hun 36% verlies kunnen kwijt raken. Daarover ontstond veel ophef, alhoewel het niet eens zo’n ongebruikelijk idee is.

Lees “Thoughts on the Bitfinex Strategy” van Erik Voorhees.

En dan is er ook nog een nieuwe versie van BitcoinCore: 0.13.0

Maar daar is eigenlijk geen spectaculair nieuws over te melden. Of het moet zijn dat de developers van Bitcoin Core ondanks alle tumult van de afgelopen tijd steady door zijn gegaan met het ontwkkelen van de Bitcoin software, talloze verbeteringen hebben aangebracht en veel voorbereidingen hebben geimplementeerd voor toekomstige innovaties.

Lees “What’s new in BitcoinCore 0.13.0? van Aaron van Wirdum